Ще успее ли прокуратурата да превърне Ветко в българския Ал

...
 Ще успее ли прокуратурата да превърне Ветко в българския Ал
Коментари Харесай

Съдбата на държавата в кутия за обувки

 Ще успее ли прокуратурата да трансформира Ветко в българския Ал Капоне?

 

Бягай, Вълчо, бягай! Този апел се появи на десетки стени във фейсбук часове след Черния петък за една от най-богатите семейства - когато спецслужбите нахлуха в офисите им, прокурорите желаеха европейска заповед за бащата и майката, а синът им осъмна не в тузарското си заведение, а в следствения арест. Явно създателите на тези постове вършат неслучайна отпратка към великия разказ на Джон Ъпдайк - " Заеко, бягай! " В който главният воин изгуби всичко, тъй като не се съобразяваше с нищо, интересувайки се единствено от себе си и личните си инстинкти. Ако се питате кой е Вълчо, то това е другото име на именития за българския преход предприемач Ветко Арабаджиев.
Очаквно акцията, водена от зам.главния прокурор Иван Гешев, задмина по интерес оставките на тримата министри. Все отново рокадите в кабинета бяха предизвестени поради нещастието в Своге, до момента в който туристическият необут от десетилетия се смяташе за недостижим. Фактът, че точно той приюти в хотела си " Маринела " всички ВИП посетители по време на европредседателството, не подсказваше с нищо, че единствено три месеца по-късно ще бъде първата едра риба, която ще падне в прокурорската мрежа, хвърлена поради дълго чаканото от обществото въздаване на правдивост.
Имаше за какво прокурорът Гешев да благодари на хората си, че през петте дни, в които са възнамерявали интервенцията, информацията не е изтекла. Точно противоположното се е случвало на няколко пъти до момента, когато новината, че са вдигнали мерника на Арабаджиеви, обикаляше столицата още преди спецполиаците да са почнали да възнамеряват интервенцията си. Щастливото до момента семейство постоянно е било едно от най-недолюбваните поради натрапчивото фукане с лукса. Но е истина, че

на богатата им софра в дългия интервал на прехода са седели и министър председатели, и президенти

и депутати от всички политически сили. Затова и няма по какъв начин новината за европейската заповед за ареста да не тормози тези, които до неотдавна се гордееха, че са част от близкото им обграждане. Чисто по български, в този момент те първи ще се извърнат против досегашните си благодетели и обществено ще се отрекат от тях. Или най-наивно ще изясняват, че в никакъв случай не са имали и най-бегла визия, че парите за софрите, яхтите, самолетите и безкрайните почивки до най-екзотичните дестинации може да са свързани с укриване на налози. А най-искрено вярвят, че са посредством единствено на неповторимия туристически артикул, който семейство Арабаджиеви са трансформирали в златна мина.
Тепърва ще се разплита истината за шеметната кариера на счетоводителя в пловдивския месокомбинат до върховете в така наречен бизнес хайлайф у нас, в който той преседя над 20 години. Докато се гадае каква ще е ориста му, едни 10 милиона изскочиха от куфари, кашони и железни каси в офисите на Арабаджиеви и учудиха даже прокурорите, които признаха, че не са виждали сходно нещо. Светкавично се завъртяха най-малко 3 версии за какво предприемач държи в офиса си толкоз доста пари кеш. Нека ги разгледаме по-старателно.
1-ва версия. Джобни пари и такса " успокоение ". Едва ли Маринела къта месеци наред пари, с цел да си разреши някой впечатляващ елмаз. А оборотите хипотетично от сивия бранш надали стоят в куфари в фамилията на неоспорим финансов познавач.
2-ра версия. Събирали пари, тъй като надушвали акцията и желали да изпратят Вълчо-младши в далечна чужбина. Има логичност, само че обстоятелствата са спорни. Ако се тормозят за сина си, за какво фамилията нехайно отдъхва в Сен Тропе, както всяка година? И за какво Маринела пуска в профила си фотоси от най-тузарските заведения? На една от тях даже демонстрира по какъв начин бутилката шампанско коства 75 000 евро. В същото време синът им Вълчо, вместо да стяга куфарите, обновява нощния бар и единствено ден преди обиските в хотела, кани стотици посетители на откриването на клуба след едномесечен ремонт. Нещо не се връзва.
3-та версия. Парите били за антиправителствения протест на 16 септември. Сметката е елементарна. За да се съберат 100 000 индивида, трябвало да им плалят по 100 лв.. Любителите на тази доктрина на конспирацията даже оповестиха по какъв начин след намирането на парите, митингът се отсрочил. Ефектно, само че доста примитивно. Не е загадка, че Ветко постоянно е бил измежду спонсорите и на Българска социалистическа партия. Но да е измежду заговорниците за свалянето на Борисов, е доста малко евентуално. Все отново

той не е нито Цветан Василев, нито Гриша Ганчев

И въпреки че напоследък доста се надцени, надали е стигнал чак до обезумялост. Голяма засегнатост за всички съперници на Борисов е спонсор на митинга им " Корупцията убива " да е тъкмо считания от тях за олигарх Арабаджиев. Не по-малка е обидата за всички симпатизанти на Борисов. Все отново не може оставката на кабинета и разтурянето на страната да е в ръцете на един от тези патриарси на прехода, които ускориха възприятието за ненавист и отплата към всички богати. Още повече ориста на страната да зависи от размера на кутиите за обувки на Маринела.
Сигурно повода за внушителната сумата е доста по-прозаична, само че известна единствено на фамилията. Истината е, че няма да могат да се възползват от нея, както и от впечатляващия си авто парк.
Но това си е единствено техен дерт. За всички останали значими са отговорите на други въпроси - ще успее ли прокуратурата да трансформира Ветко в българския Ал Капоне? Ще има ли куража да продължи и с други герои на прехода?
Няма по какъв начин да търсиш правдивост, в случай че няма непоклатимост в страната, споделят прокурорите. И са прави.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР